1
Mar

“Bence, ‘merhamet’ kelimesini İngilizce sözcüklerden çıkarmak gerek.” - Babam İçin

Konusunu okuduğum zaman, izleyip izlememek arasında kararsız kalmıştım fakat yorumlara göz gezdirdiğim zaman ilgimi çekmeyi başarmıştı. Klasik bir giriş ile; başrollerinde Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Mark Sheppard, Tom Wilkinson ve Emma Thompson gibi usta oyuncular yer alan, kolay kolay hafızalarınızdan silinmeyecek bir film olmuş. Özellikle hapishane sahnelerinde baba ile oğlun arasında geçen diyaloglar oldukça gerçekçi ve etkileyici olmuş.

1970 yıllarında IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu), bağımsızlığını kazanmak için İngiltere karşı eylemler düzenler. Sokağa çıkmanın tehlikeli olduğu dönemlerde, derdi sadece günü kurtarmak olan Gerry birçok kez uyarılmasına rağmen hırsızlık yapmaktan vazgeçmez bir türlü. Bunun onun zararına olduğunu gören ailesi Gerry’i teyzesinin yanına Londra’ya göndermeye karar verirler ve yakın bir zamanda Londra için yola çıkmıştır. Sözde teyzesinin yanında kalarak yeni bir sayfa açmak amacıyla Londra’ya giden Gerry, tuhaf bir grupla tanışır ve onlarla birlikte yaşamaya başlarlar.

O yıllarda İngiltere’de devamlı bombalı eylemler düzenlenir ve en son askerlerin bulunduğu bir barın hava uçmasıyla ortalık dahada karışır. Gün geçtikçe artan saldırılara rağmen polis hala bir şüpheli yakalayamamıştır. Bir anda hiç beklenmedik bir gelişme meydana gelir ve ortaya atılan bir iftira Gerry ve ailesinin hayatını baya bir değiştirecektir. Londra’dan ayrılıp, evine döndüğü gün İngilizler tarafından gözaltına alınıyor. Gerry, bombalı eylemi düzenlemekle suçlanıyor fakat kendisinin tek suçu yanlış zamanda yanlış yerde olmasıydı. Ama bu durumu kurban arayan polise anlatmak mümkün değil ve tehditlerle Gerry’e suçu kabul ettirmeye başarıyorlar.

Ben suçsuz bir adamım! Ben yapmadığım bir şey için 15 yıl hapis yattım! Babam, yapmadığı bir şey için bir İngiliz hapishanesinde gözlerimin önünde öldü! Ve bu hükümet hala onun suçlu olduğunu söylüyor! Onlara bir çift sözüm var babamın suçsuzluğu kanıtlanıncaya kadar, bu davadaki herkesin suçsuzluğu kanıtlanıncaya kadar, suçlu olanlar adalet önüne çıkarılıp cezalandırılıncaya kadar, babam adına
ve gerçek uğruna mücadelemi sürdüreceğim!
(Gerard Patrick Conlon)

Bununla da yetinmeyerek bir örgüt piyasaya çıkarıyorlar ve Londra’da birlikte kaldığı 3 arkadaşı bombalı eylemi düzenlemekle, teyzesini çocuklarıyla birlikte ve ayrıca babasını da bu eylem için yardım ettiği gerekçesi ile 30 yıla kadar cezaya çarptırılıyorlar ve bu kişiler henüz daha çocuktur. Yakın zamanda bu suçu işleyen kişi, polislere bombalama olayının kendisi tarafından düzenlendiği itiraf ediyor fakat hiçbir şey yapılmıyor. Sebep? Devlet, halkın gözünde kötü bir imaj sergileyecek ve bunu riske atamazlarmış…

İzlediğiniz zaman nasıl her şey bu kadar kolay olabilir, bu tezgahı düzenleyen kişiler rahatsızlık duymuyor diye düşünmeden edemiyorsunuz. Tutuklanma sahneleri, baba ile oğlunun hapishanede karşılaşma sahneleri, aralarında geçen diyaloglar falan oyuncuların muhteşem performansları ile gerçekçi bir şekilde yansıtılmış. Vakit kaybetmeden filmi izlemenizi öneriyorum..




Bunları İncelediniz mi?

Kaybedenler Kulübü Film Kareleri
“Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok.”

Filmin başrollerinde Nejat İşler (Kaan), Yiğit Özşener (Mete), Ahu Türkpençe (Zeynep) gibi başarılı isimler yer alıyor. Kaan çeşitli kitapların basımını yapan yayınevi sahibidir. Mete’nin ise Kadıköy’de barı vardır. Mete’nin plak … Devamını oku..

the-flowers-of-war christian bale
“Bazen gerçek, duymaya ihtiyacımız olan son şeydir…” - The Flowers Of War

Oynadığı her film izlenebilen oyuncular vardır. Bunların en başında Christian Bale yer alıyordur hiç şüphesiz. Bugüne kadar oynadığı her rolün hakkını fazlasıyla vermiş ve filmleri hafızamızda yer edinmiştir. Geçen gün … Devamını oku..

Dallas-Buyers-Club-2013
”Kenara çekilmeye hazır değilim tamam mı? Değilim işte.” Dallas Buyers Club

1986… Aids vakalarının resmi olarak ilk kez tanımlandığı ve yaygınlaşmasının arttığı 80′li yıllar. Ron Woodroof adındaki bir rodeocu, hiç ummadığı bir anda ön yargılarla dolu olduğu, kendisine hiç bulaşmayacağını düşündüğü … Devamını oku..

© Copyright 2010-2014 Sinemayı Bloglamaya Hazır mısınız?. Tasarım: — Dream Theme.

Üye Girişi Valid XHTML 1.0 Transitional I Love You Wordpress