2
Oca

“Belki Amerika’da öyledir, İrlandalı!” - Captain Phillips

İngiliz asıllı yönetmen Paul Greengrass’in, Hollywood yapımı filmlerinden sonuncusu diyebiliriz. Bloody Sunday’den sonra çok daha naif kalmış; gerçeğe dayanan hikayesi ile aslında ince bir sistem eleştirisi de yapmaya çalışmış fakat para Amerika’dan da gelince, çok da sivrilememiş mesajları ile aksiyonu daha doğrusu gerilimi bol bir film çıkmış ortaya.

Kaptanımız Richard Philips ( Tom Hanks), MV Maersk Alabama adlı Amerikan kargo gemisi ile yola çıkmıştır. Somali açıklarından geçerken, korsanlar tarafından ele geçirilmek istenen gemisini kendi yönetmeleri ve kıvrak zekası ile kurtarmaya çalışırken, işler biraz sarpa sarar. Muhteşem Amerikan donanması tarafından kurtarılmayı beklerkenki süreçte, korsanların lideri Muse ile aralarında bir empati savaşı, bir psikolojik süreç yaşanmaya başlayacaktır.

Ben izlerken Somaliler tarafından kaçırılan bir Amerikan gemisi yerine, Amerikalılar tarafından zaptedilmiş Somalili korsanlar hatta Somalili balıkçılar gördüm esasında. Yönetmenimiz de azıcık ucundan bir Amerikan eleştirisi yapmaya çalışsa da maalesef genelinde bir Amerikan destanı anlatmaktan geri kalamamış. Süper askerler, mega donanma, helikopterler, bizim üstümüze yok edaları vs. Bence Hollywood, temelinde Amerika’nın yattığı sorunlardan ortaya çıkan kaosların içinde kendini mağdur gösterme ve işin içinden milliyetçilik edebiyatı ile çıkabilme konularını taçlandırarak anlatabilme ustalığıyla Oscar’ı bizzat hak ediyor! Kimse de diyemiyor ki o adamlar neden korsan oldu!

Kimse de diyemiyor ki Irak’ta Amerika’nın ne işi var kardeşim?
Açıkçası biraz yüreği geniş olan herkes bu filmi izlerken asıl mağdurun kim olduğunu hissedebilir.Sinematografik açıdan ise gerçekten başarılı, uzun olmasına rağmen sıkmayan, duygusal darbeyi izleyiciye hissettirebilen, gerilimi oldukça bol ve canlı, kendini izlettiren bir filmdi. Paul Greengrass zaten, son dönemki aksiyon filmleriyle de adını saydıran bir yönetmen olmuştur.

Tom Hanks’i ben çok özlemiştim. Açıkçası filmi de konusunu hiç bilmeden sırf Tom Hanks için almıştım ve gerçekten filmin birçok yerinde oyunculuğunu konuşturan Tom Hanks, son on beş dakikada nirvanaya ulaşıyor! O nasıl bir oyunculuk, o nasıl bir hissiyat! Sırf bu yüzden herkes izlemeli bence.
Ayrıca, ilk oyunculuk deneyimi olduğunu öğrendiğim, korsanların lideri rolündeki Barkhad Abdi( Muse) de bana göre doğuştan yeteneklilerden!

Gerçekten filmdeki oyunculuklar, bu sene Oscar’ı bir zorlar gibi görünüyor. Ek bilgi olarak, yaptığım araştırmalara dayanarak söylüyorum ki bu olayın gerçeğinde maalesef kaptan bir takım tasarruflar uğruna, Somali kıyısının fazla açığından gittiği için bu olay yaşanmış ve hala davalıklarmış.

İyi seyirler…




Bunları İncelediniz mi?

Golden-Globe-Filmloverss11
71. KEZ ALTIN KÜRE

Aday bazı filmleri izleyememiş olmamdan dolayı tören boyunca ”Şu filmi de Oscar öncesi izlesem iyi olacak” diye not düştüğüm, genel itibariyle tarafsız düşüncelerle izlediğim bir tören oldu 71. HFPA Golden … Devamını oku..

1356_bienvenue-chez-les-chtis_article
“Yabancılar Kuzey’e gelince iki kere ağlar. Biri gelirken, diğeri ise giderken..” - Bienvenue chez les Ch’tis

Son zamanlarda izlediğim ve komedinin hakkını veren nadir filmlerden biri olsa gerek. Fakat komedi filmlerinin en büyük sıkıntısı sanırım izleyici kendinden bir şeyler bulmaya çalışması olsa gerek ki bu da … Devamını oku..

october-sky-ekim-dusu
”Maden geleceğimiz olamaz”- October Sky(1999)

Yeraltına, madenlere inerken uçsuz gökyüzüne bakmak, Sputnik’in geçişini izlemek ve başarmaya inanmak. Batı Virgina, Coalwood. Tek geçim kaynağı maden ocakları olan ve bütün erkek çocuklarının madenciliğe yönlendirildiği bir kasaba. Bu … Devamını oku..

© Copyright 2010-2014 Sinemayı Bloglamaya Hazır mısınız?. Tasarım: — Dream Theme.

Üye Girişi Valid XHTML 1.0 Transitional I Love You Wordpress