7
May

“Silah bendim ama katil ben değildim.” - Murder in the first (1995)

Alcatraz.. 1861 - 1963 yılları arasında Amerika’nın en ünlü hapishanelerinden biriydi. Fakat hapishanenin bu üne kavuşmasının sebebi, mahkumlara yapılan işkencelerdir ve bu hapishaneyi konu alan birçok film yapılmıştır. Bunların arasında bana göre en başarılısı ise bu filmdir. Kevin Bacon, Christian Slater ve Gary Oldman‘ın muhteşem performanslarıyla film daha bir değerli hale geliyor. Özellikle Kevin Bacon karakteri o kadar iyi yansıtmış ki sırf bu oyuncu için bile izlenebilir bu film..

Henri Young, kız kardeşini doyurmak için bir postaneden 5 dolar çalıyor ve yakalanınca Alcatraz’a gönderiliyor. Burada arkadaşlarıyla birlikte kaçma planı yapıyor fakat bir arkadaşının kendini ihbar etmesi ile yakalanarak müdürün isteği ile 3 yıl hücre cezasına çarptırılıyor. Normalde 19 günden fazla burada mahkumların yasal olarak bulunmaması gerekiyor fakat bununda üzerini kapatıyorlar. 3 yıl boyunca, yılda sadece 30 dakikalığına dışarıya çıkarak egzersiz yapmasına ve temiz havaya izin veriliyor. E haliyle psikolojik sorunlarda çıkmaya başlıyor. 3 yılın ardından hücre cezasından çıktığı zaman yemekhanede kendini ihbar eden arkadaşının boğazını kaşıkla keserek öldürüyor. Artık cinayetten suçlanıyor ve cezası da idamdır. Bu davaya atanan acemi avukat James Stamphill, Henri ile tanışarak ona yardımcı olmaya çalışıyor.

Fakat 3 yıl boyunca tek başında bir hücrede yaşayan adamla iletişim kurmak o kadarda kolay olmayacaktır. Öncelikle onun güvenini kazanması gerekiyor ve ilerleyen günlerde aralarında güzel bir arkadaşlık başlıyor. Stamphill, Henri’yi idam cezasından kurtaracağına inanıyor ve bu davada baya sert oynayarak birçok kesimden insanı karşısına alıyor. Fakat artık bunun geri dönüşü yoktur ve Henri ile açtıkları bu savaşı kazanmaktan başka çareleri de yoktur..

Biri sessizliğini bozdu diğeri ise sistemi.. Bu filmi özetleyen en iyi söz sanırım bu olacaktır. Filmi izlerken çoğu sahnede kendinizi Henri’nin yerine koyuyorsunuz ve onun çektiği acıları sanki siz yaşıyormuşsunuz gibi bir ruh haline bürünüyorsunuz. Kevin Bacon, yaşayaarak oynamış sanki bu rolü ve kendisine hayran bıraktıran bir performans olmuş.. Tabii Christian Slater’de hakkını yememek gerekiyor özellikle son sahnede.. Spoiler vermeden filmi izlemenizi tavsiye ediyorum. :))




Bunları İncelediniz mi?

69537_gal
“Sabahın tadını çıkar.”

Televizyondaki sabah kuşağı programlarının komik yanını ve işlevsiz yönlerinin yansıtan filmin başrollerinde Rachel McAdams, Harrison Ford, Diane Keaton, Patrick Wilson ve Jeff Goldblum yer almaktadır. Çok çalışkan hatta işi hayatı … Devamını oku..

“Houston, bu görev hakkında kötü hislerim var!” - Gravity

Uzaydan yeryüzünün renklerini izlemek.. hem de radyoda çalan güzel şarkılarla, sessiz ve huzurlu.. 2013 Venedik Film Festivali’nde “Future Film Festival Dijital” ödülüne layık görülen film Alfonso Cuaron yönetmenliğinde, sanatsal sinematografinin … Devamını oku..

74788_gal
“Tuzak”

Tuzak - Piyanist ile başarısına başarı katan Adrian Brody, filmde tek başına Naziler’den korunmaya çalışıyor, yaşam mücadelesi veriyordu. Tek başına sergilediği bu performansla seyirciyi sıkmadan filmin içine çekmeyi başarmıştı. Yıllar … Devamını oku..

© Copyright 2010-2014 Sinemayı Bloglamaya Hazır mısınız?. Tasarım: — Dream Theme.

Üye Girişi Valid XHTML 1.0 Transitional I Love You Wordpress